10 Kunci Untuk Anda Menjadi Superhero Affiliate Marketing!

 
Sebenarnya, ada 3 jenis orang yang buat affiliate ni.
 
1) Orang yang rancang plan dengan teliti
2) Orang yang cuba sana-cuba sini
3) Orang yang main redah jer!
 
Anda yang mana satu?
 
Kalau anda betul serius nak berjaya dalam affiliate ni, anda kena buat macam yang No.1 tu. Kena ada ilmu, kena buat kajian dan susun plan strategi.
 
 
Dapatkan Panduan PERCUMA: 5 Langkah Bina Sistem Pemasaran Affiliate Berkesan! Klik Sini

Dalam artikel ini, kami akan kongsikan kepada anda 10 tips untuk anda berjaya dalam bisnes affiliate.
 

 

(1) KAJI PERMINTAAN PRODUK
Buat sedikit kajian terlebih dahulu samaada produk yang anda ingin promosikan itu ada permintaan tinggi atau tidak. Jika Ya, peluang untuk anda hasilkan jualan lumayan adalah lebih mudah.
 
 
(2) PILIH TRUSTED VENDOR
Jaga reputasi bisnes anda dengan menyertai program affiliate yang penganjurnya juga mempunyai reputasi yang bagus. Sebagai contoh, syarikat yang mempunyai khidmat pelanggan yang bagus biasanya lebih meyakinkan. Jadi, periksa dulu sebelum anda mula promosi. Klik SINI & jom sertai program affiliate kami untuk anda mula jana pendapatan pasif anda harini!
 
 
(3) PILIH HANYA PRODUK YANG BERKUALITI
Berpandukan kajian yang telah anda buat di step pertama, cari produk dan pastikan anda hanya pilih produk yang berkualiti dan bermanfaat untuk anda rekemen pada orang lain nanti.
 
 
 
 
(4) UTAMAKAN PELANGGAN
Jaga pelanggan-pelanggan  anda. Berikan mereka hanya yang terbaik. Adalah lebih baik untuk anda rekemen produk tersebut dulu kepada mereka, berbanding anda direct ajak mereka untuk terus membeli (hardsell).
 
 
 
 
(5) HASILKAN KONTEN YANG TERBAIK
Ayat iklan atau copywriting yang tepat dan berkesan, serta content marketing, contohnya seperti penulisan artikel, blog, email dan lain-lain, adalah dua perkara yang paling penting untuk anda kuasai jika ingin berjaya dalam bisnes affiliate ni.
 
 
(6) SENTIASA ‘ENGAGE’ DENGAN PELANGGAN
Tiada yang lebih teruk daripada memiliki sebuah page, website atau blog yang membosankan. Anda perlu berusaha untuk tarik perhatian serta minat pembaca atau bakal pelanggan anda dengan arahan yang jelas (Call To Action), perkongsian yang relevan dan penggunaan grafik yang menarik.
 
 
(7) BINA HUBUNGAN BAIK
Dapatkan first impression yang bagus. Jangan ambil kesempatan ke atas follower anda. Tunjukkan kepada mereka betapa anda sentiasa menghargai mereka. Caranya mudah, banyakkan beri ‘Value’ melalui konten dan perkongsian anda.
 
 
 
(8) PELBAGAIKAN SUMBER TRAFIK 
Ramai ejen affiliate yang hanya tumpu pada satu medium pemasaran sahaja, terutamanya Facebook. Anda boleh dapatkan result yang lebih baik dengan pelbagaikan medium pemasaran anda. Guna Youtube, Blog, Website, Google Adwords, LinkedIn, Pinterest, dan banyak lagi yang anda boleh cuba teroka.
 
 
 
(9) TEST, MEASURE DAN TRACK
Kebanyakan dari penganjur affiliate program ada menyediakan statistik bagi membolehkan ejen affiliate seperti anda mengukur kejayaan kempen pengiklanan anda. 
 
 
 
 
(10) PEKA DENGAN TREND SEMASA
Ejen Affiliate harus sentiasa update dengan kaedah dan strategi pemasaran terkini, serta mengikut trend semasa untuk terus survive dalam bisnes ini dan terkehadapan.
 
..
 
Tak mustahil untuk anda jana komisen affiliate 4 hingga 5 angka walaupun dari  jualan satu produk affiliate sahaja. Syaratnya, anda dah ada strategi yang disusun rapi.
 
Jika anda newbie sekalipun, ianya bukan satu perkara yang mustahil. Sebabnya, dah ramai newbie yang berjaya jadi top affiliate walaupun baru bermula. Janji ada kemahuan dan disiplin. Siapa buat dia yang dapat!
 
 
 
 

Semoga bermanfaat dan all the best!

Nak Info Menarik & Tips Lagi pada masa akan datang? Jom daftar di sini..
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Scroll to Top